Czym właściwie są węglowodany?

 

Jeśli mamy czegoś unikać, warto wiedzieć dokładnie czego. Węglowodany to inaczej cukry, składają się z atomów wodoru, węgla i tlenu i są związkami organicznymi, naturalnie występującymi w pożywieniu. W dużym uproszczeniu dzielimy cukry na proste i złożone. Wśród różnych funkcji jakie posiadają węglowodany, dla naszego żywienia istotne są zapasowa, energetyczna i odżywcza.

 

Węglowodany najłatwiej powiązać ze słodyczami, jednak ograniczając ich liczbę w diecie powinniśmy również między innymi unikać pieczywa, ciasta francuskiego, chipsów, ziemniaków w każdej postaci, brzoskwiń w syropie i suszonych daktyli.

 

Jak podaje pismo medyczne Cell Metabolism, zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie, może wydłużyć życie i poprawiać kondycję umysłową.

 

Zastosowanie diety ketogenicznej, czyli niskoweglowodanowej, poprawiło pamięć i szanse na długie życie laboratoryjnych myszy. Naukowcy z Buck Institute for Research on Aging, czyli Instytutu badań nad wiekiem w Novato (USA), stworzyli trzy różne diety dla swoich podopiecznych. Każda grupa miała przydzielony inny sposób odżywania różniący się zawartością tłuszczów i węglowodanów i zostały wprowadzone, gdy myszy skończyły rok, czyli ich organizm odpowiadał człowiekowi w średnim wieku.

 

Pierwsza grupa dostawała normalną, wysokowęglowodanową dietę, druga ketogeniczną – eliminującą węglowodany, a trzecia dietę wysokotłuszczową o niskiej zawartości węglowodanów. W porównaniu z pozostałymi dwiema grupami, myszy otrzymujące pokarm oparty na diecie ketogenicznej miały perspektywy na dłuższe życie, a podczas testów sprawdzających pamięć w starszym wieku radziły sobie równie dobrze, jak w wieku średnim. Myszy otrzymujące standardową karmę doświadczały oczekiwanego pogorszenia pamięci wraz z wiekiem.

 

Według naukowców, dieta ma taki wpływ, gdyż dzięki niej wytwarza się kwas 3-hydroksymasłowy (ketonowy). Autor wyżej opisanych badań dr Erin Verdin rozpoczął już poszukiwanie związku między dietą, a zapobieganiem chorobie Alzhaimera.

 

Dieta ketogeniczna

 

Dieta ketogeniczna powinna zawierać nie więcej niż 50g węglowodanów dziennie. Niby wszystko jasne, ale zmiana nawyków żywieniowych nie jest taka prosta. Wyłączenie z diety węglowodanów może początkowo powodować spadek energii i pogorszenie samopoczucia. Jak bezpiecznie ograniczyć spożywanie węglowodanów? Oto kilka początkowych kroków:

 

Stopniowe eliminowanie poszczególnych produktów – nie od razu Rzym zbudowano! Układając nowy jadłospis, warto dać sobie czas na rozbieg i pozwolić sobie na małe odstępstwa od reguły – ulubiona pszenna bułeczka, albo kawałek ciasta.

Koniec ze słodkimi napojami – mają niewielką wartość odżywczą, a mimo dużej zawartości kalorycznej są mało sycące. Lepiej wymienić sok jabłkowy na kilka jabłek i wodę.

Warzywa o niskiej zawartości skrobi – trzeba zamienić kukurydzę i ziemniaki na warzywa zielone i strączkowe.

Zwiększanie ilości zdrowych tłuszczów – ograniczając węglowodany, organizm będzie potrzebował alternatywnego źródła energii, dlatego należy zwiększyć ilość przyjmowanych tłuszczów. W naszym menu powinny się pojawić oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, tłuste ryby oraz orzechy.

Suplementacja – warto zaplanować również suplementację, brak węglowodanów powoduje spadek składników odżywczych takich jak błonnik, który ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Możemy uzupełniać go w tabletkach lub spożywając suszone owoce.

Ćwiczenia – sama dieta to nie wszystko, jakikolwiek cel chcesz nią osiągnąć, zawsze warto dodać do tego chociaż delikatny plan treningowy. Godzinny spacer trzy razy w tygodniu, dwudziestominutowa przebieżka czy wycieczka rowerowa, póki pogoda pozwala – nie zaszkodzi, a na pewno spotęguje plusy wprowadzenia diety.

 

Przy okazji przypominamy, że wprowadzenie każdej restrykcyjnej zmiany wymaga kontroli lekarza, szczególnie przy przewlekłych stanach chorobowych i u osób w starszym wieku! Warto prowadzić dziennik żywienia i obserwować zachowanie organizmu pod wpływem włączania i eliminowania poszczególnych składników. Najważniejsze jest dobre samopoczucie i zdrowe nawyki, bez przesady i radykalnych kroków.

 

Na koniec, na zachętę podajemy przepis na zdrowe ciasteczka kokosowe.

Składniki:

• Wiórki kokosowe – 85g (1 szklanka)

• Białka jaj – 4 sztuki

• Stewia – 2,5g (ok ½ łyżeczki)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce ubij białka z dodatkiem stewii na sztywną pianę. Następnie dodaj wiórki kokosowe – nie przejmuj się, jeśli piana opadnie, to normalne. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka – możesz do tego użyć dużej łyżki lub kieliszka do jajek. Pamiętaj, aby wcześniej zwilżyć naczynie wodą, aby masa łatwiej odchodziła. Przygotowane ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia i włóż na środkowy poziom piekarnika na 15 minut. Kiedy uzyskają złotawy, zarumieniony kolor, są gotowe!

Smacznego!

kokosowe ciastka

Więcej porad znajdą Państwo na stronie internetowej www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny dla seniora.

Źródła: www.rynekaptek.pl, bezwegli.pl