Czym właściwie są węglowodany?
Jeśli mamy czegoś unikać, warto wiedzieć dokładnie czego. Węglowodany to inaczej cukry, składają się z atomów wodoru, węgla i tlenu i są związkami organicznymi, naturalnie występującymi w pożywieniu. W dużym uproszczeniu dzielimy cukry na proste i złożone. Wśród różnych funkcji jakie posiadają węglowodany, dla naszego żywienia istotne są zapasowa, energetyczna i odżywcza.
Węglowodany najłatwiej powiązać ze słodyczami, jednak ograniczając ich liczbę w diecie powinniśmy również między innymi unikać pieczywa, ciasta francuskiego, chipsów, ziemniaków w każdej postaci, brzoskwiń w syropie i suszonych daktyli.
Jak podaje pismo medyczne Cell Metabolism, zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie, może wydłużyć życie i poprawiać kondycję umysłową.
Zastosowanie diety ketogenicznej, czyli niskoweglowodanowej, poprawiło pamięć i szanse na długie życie laboratoryjnych myszy. Naukowcy z Buck Institute for Research on Aging, czyli Instytutu badań nad wiekiem w Novato (USA), stworzyli trzy różne diety dla swoich podopiecznych. Każda grupa miała przydzielony inny sposób odżywania różniący się zawartością tłuszczów i węglowodanów i zostały wprowadzone, gdy myszy skończyły rok, czyli ich organizm odpowiadał człowiekowi w średnim wieku.
Pierwsza grupa dostawała normalną, wysokowęglowodanową dietę, druga ketogeniczną – eliminującą węglowodany, a trzecia dietę wysokotłuszczową o niskiej zawartości węglowodanów. W porównaniu z pozostałymi dwiema grupami, myszy otrzymujące pokarm oparty na diecie ketogenicznej miały perspektywy na dłuższe życie, a podczas testów sprawdzających pamięć w starszym wieku radziły sobie równie dobrze, jak w wieku średnim. Myszy otrzymujące standardową karmę doświadczały oczekiwanego pogorszenia pamięci wraz z wiekiem.
Według naukowców, dieta ma taki wpływ, gdyż dzięki niej wytwarza się kwas 3-hydroksymasłowy (ketonowy). Autor wyżej opisanych badań dr Erin Verdin rozpoczął już poszukiwanie związku między dietą, a zapobieganiem chorobie Alzhaimera.
Dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna powinna zawierać nie więcej niż 50g węglowodanów dziennie. Niby wszystko jasne, ale zmiana nawyków żywieniowych nie jest taka prosta. Wyłączenie z diety węglowodanów może początkowo powodować spadek energii i pogorszenie samopoczucia. Jak bezpiecznie ograniczyć spożywanie węglowodanów? Oto kilka początkowych kroków:
• Stopniowe eliminowanie poszczególnych produktów – nie od razu Rzym zbudowano! Układając nowy jadłospis, warto dać sobie czas na rozbieg i pozwolić sobie na małe odstępstwa od reguły – ulubiona pszenna bułeczka, albo kawałek ciasta.
• Koniec ze słodkimi napojami – mają niewielką wartość odżywczą, a mimo dużej zawartości kalorycznej są mało sycące. Lepiej wymienić sok jabłkowy na kilka jabłek i wodę.
• Warzywa o niskiej zawartości skrobi – trzeba zamienić kukurydzę i ziemniaki na warzywa zielone i strączkowe.
• Zwiększanie ilości zdrowych tłuszczów – ograniczając węglowodany, organizm będzie potrzebował alternatywnego źródła energii, dlatego należy zwiększyć ilość przyjmowanych tłuszczów. W naszym menu powinny się pojawić oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, tłuste ryby oraz orzechy.
• Suplementacja – warto zaplanować również suplementację, brak węglowodanów powoduje spadek składników odżywczych takich jak błonnik, który ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Możemy uzupełniać go w tabletkach lub spożywając suszone owoce.
• Ćwiczenia – sama dieta to nie wszystko, jakikolwiek cel chcesz nią osiągnąć, zawsze warto dodać do tego chociaż delikatny plan treningowy. Godzinny spacer trzy razy w tygodniu, dwudziestominutowa przebieżka czy wycieczka rowerowa, póki pogoda pozwala – nie zaszkodzi, a na pewno spotęguje plusy wprowadzenia diety.
Przy okazji przypominamy, że wprowadzenie każdej restrykcyjnej zmiany wymaga kontroli lekarza, szczególnie przy przewlekłych stanach chorobowych i u osób w starszym wieku! Warto prowadzić dziennik żywienia i obserwować zachowanie organizmu pod wpływem włączania i eliminowania poszczególnych składników. Najważniejsze jest dobre samopoczucie i zdrowe nawyki, bez przesady i radykalnych kroków.
Na koniec, na zachętę podajemy przepis na zdrowe ciasteczka kokosowe.
Składniki:
• Wiórki kokosowe – 85g (1 szklanka)
• Białka jaj – 4 sztuki
• Stewia – 2,5g (ok ½ łyżeczki)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce ubij białka z dodatkiem stewii na sztywną pianę. Następnie dodaj wiórki kokosowe – nie przejmuj się, jeśli piana opadnie, to normalne. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka – możesz do tego użyć dużej łyżki lub kieliszka do jajek. Pamiętaj, aby wcześniej zwilżyć naczynie wodą, aby masa łatwiej odchodziła. Przygotowane ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia i włóż na środkowy poziom piekarnika na 15 minut. Kiedy uzyskają złotawy, zarumieniony kolor, są gotowe!
Smacznego!
Więcej porad znajdą Państwo na stronie internetowej www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny dla seniora.
Źródła: www.rynekaptek.pl, bezwegli.pl