Kolagen to główne białko tkanki łączącej. Wchodzi w skład skóry, mięśni i ścięgien, a nawet gałek ocznych. Jego niedobór w organizmie przyspiesza procesy starzenia, powoduje łamliwość kości i szereg kontuzji. W jaki sposób dbać o jego odpowiedni poziom?

 

Istnieje kilkanaście typów kolagenu, a każdy z nich jest inaczej przyswajany i ma inne funkcje. Aby pozostać zdrowym, sprawnym i młodym należy zadbać, by dostarczać jak najwięcej tego zbawiennego białka naszemu ciału.

Kolagen jest powszechnie stosowany w produkcji kosmetyków, szczególnie kremów i maści przeciwzmarszczkowych. Jednak aby skóra była piękna i dobrze odżywiona, pielęgnację kosmetyczną należy wspomagać dietą. Produkcja kolagenu jest niemożliwa bez witamy C. Aby dostarczyć ją do organizmu, powinniśmy sięgać po szpinak, kapusty, szparagi, jarmuż oraz cytrusy. Pomocne mogą być również warzywa zawierające siarkę, jak seler, ogórki, oliwki, czerwone warzywa i owoce, kwasy niektórych ryb – łososia, halibuta czy śledzia oraz warzywa zawierające witaminę A, jak marchew czy bataty.

Kolagen wzmacnia również kolana, stawy i ścięgna, odżywia chrząstkę i wspomaga jej regenerację. Produktami bogatymi w białko kolagenowe są: galaretki z kurzych łapek oraz wieprzowych i cielęcych nóżek, zupy na wywarze z kurzych łapek, ryby w galarecie, włoski salceson, sproszkowane chrząstki i płetwy rekina oraz galaretki owocowe. Aby uzupełnić niedobory kolagenu, powinniśmy – oprócz zmiany nawyków żywieniowych – stosować suplementację z wykorzystaniem kolagenu naturalnego.

Więcej artykułów dostępnych jest na stronie www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny na kartę SIM.

Źródło: naszsenior.pl

Zdjęcie z serii „Reflections of the past”
Autor: Tom Hussey