Tłusty czwartek to święto każdego łasucha. W związku ze zbliżającym się postem, jest to ostatnia okazja, żeby sobie pofolgować. Jednak jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Podpowiadamy, jak przemycić kilka zdrowych praktyk tak, aby nie stracić na smaku.

Według dawnych przesądów, kto odmówi sobie łakoci w Tłusty Czwartek, naraża się na niepowodzenie. Nie ma więc co szukać wymówek, że trzeba trzymać się diety, lub postanowień noworocznych. Chodzi tu przecież o nasz przyszły dobrobyt! Jest jednak kilka sposobów, aby obniżyć kaloryczność smakołyków i wciąż cieszyć się tradycyjnym deserem. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, aby pozwolić sobie na kilka pączków więcej:

  • mąka – nie musimy korzystać z mąki pszennej. Warto rozważyć mąkę razową – orkiszową, graham lub sitkową;
  • cukier możemy zastąpić słodzikiem lub miodem;
  • pączki pieczone nie ustępują smażonym w smaku, a są dużo zdrowsze;
  • jeśli zdecydujemy się jednak na smażenie pączków – warto po pierwszych partiach dodać do tłuszczu kawałek świeżego imbiru. Zneutralizuje to działanie złych kwasów tłuszczonych wytwarzanych przy takim smażeniu;
  • przy smażeniu warto też zadbać o odpowiedni tłuszcz – powinien mieć wysoką temperaturę dymienia (ok. 200 st. C), czyli temperaturę, przy której zaczynają się wytwarzać rakotwórcze substancje, co przy okazji psuje smak pączków. Najlepszy jest przy tym olej kokosowy, masło klarowane oraz olej rzepakowy i słonecznikowy (koniecznie rafinowany!).

 

Proponujemy dwa przepisy na pączki w wersji light:

 

Pączki pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100g margaryny o obniżonej zawartości cholesterolu
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka 0% tł.
  • Dodatkowo: 1 jajko, dowolny dżem niskosłodzony

Sposób wykonania: ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Margarynę roztapiamy w rondelku. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Kolejno dodajemy rozczyn i masę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 minut).

Następnie przekładamy na posypany grubą warstwą mąki blat i rozwałkowujemy do uzyskania grubości ok 1 cm. Wykrawamy krążki. Każdy lekko spłaszczamy, nakładamy na środek pół łyżeczki nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką – ok. 30 minut. Gotowe pączki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 st.C., aż do lekkiego zarumienienia.

 

Pączki na bazie twarogu

Składniki:

  • 300g twarogu
  • 8 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • dżem niskosłodzony

Sposób wykonania: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Odciskamy wodę z twarogu, wrzucamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami (poza białkami). Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez pół godziny. Po ostygnięciu nadziewamy pączki np. strzykawką.

 

Więcej porad znajdą Państwo na stronie internetowej www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny dla seniora.

Źródła:  poradnikzdrowie.pl, polki.pl