Rocznie na świecie marnuje się około jedną trzecią wszystkich produktów żywnościowych. Ponad 9 mln ton żywności jest marnowana co roku w Polsce – wynika z danych Greenpeace Polska i Eurostatu. Daje nam to piątą pozycję w Unii Europejskiej w tym mało chwalebnym rankingu. 

 

Ponad 6 mln ton żywności marnuje się już przy produkcji. Kolejne pół miliona tony jest spisywana na straty w procesie dystrybucji. Polskie gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za marnowanie dwóch milionów ton żywności rocznie. Oprócz fatalnych skutków ekologicznych i społecznych jakich są przyczyną, cierpi nasz domowy budżet. Jako najczęściej wymieniane powody marnowania jedzenia są przeoczenie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywane żywności, zakup produktu złego jakościowo czy brak pomysłu na wykorzystanie wszystkich produktów w całości.

 

Przygotowaliśmy kilka porad w jaki sposób zmienić nawyki, zaoszczędzić i przysłużyć się środowisku.

Banki żywności

 

PIECZYWO

  • Czerstwe pieczywo nie musi lądować w koszu! Zetrzyj je na tarce, wykorzystaj jako panierkę lub do zagęszczenia sosów.
  • Jeśli zauważysz, że masz za dużo pieczywa, zawsze możesz je zamrozić. Możesz je spożyć spokojnie nawet kilka tygodni później. Po rozmrożeniu warto na chwile włożyć je do pieca, aby było ciepłe, aromatyczne i chrupiące
  • Jeśli nie masz miejsca w zamrażarce, możesz wykorzystać wczorajsze pieczywo na tosty – zamocz je w mleku lub wodzie i usmaż na maśle. Podawaj z ulubioną konfiturą.

 

OWOCE

  • Nie myj owoców jeśli nie zamierzasz ich od razu zjeść
  • Zawsze przechowuj owoce w suchym miejscu
  • Owoce które lubią być w lodówce to borówki, maliny, jagody oraz jabłka
  • Dojrzałe banany, morele, śliwki, gruszki, melony i mango wydzielają etylen – przechowując je z owocami wrażliwymi na ta substancję takimi jak jabłka, arbuz, ryzykujesz ich wczesnym popsuciem
  • Poczerniałe banany możesz usmażyć, dodać do deseru lub koktajlu
  • Aby przedłużyć żywotność banana należy owinąć folią spożywczą końcówkę
  • Winogrona powinny być szczelnie zamknięte w plastikowej torebce
  • Wyschnięte rodzynki, figi i śliwki należy zalać wrzątkiem – owoce wchłoną wodę, zmiękną i będą gotowe do jedzenia

 

WARZYWA

  • Zieleninę owijamy w ręcznik papierowy – wchłonie on wilgoć i będzie zapobiegać gniciu
  • Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym, miejscu. Źle na nie wpływa towarzystwo cebuli, dłużej zatrzymają świeżość jeśli są przechowywane z jabłkami
  • Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie awokado, możemy owinąć je z gazetę lub papier lub położyć obok banana
  • Pomidory i ogórki lepiej przechowywać poza lodówką – przy niskiej temperaturze tracą bowiem smak i konsystencję. Pomidory wyciągamy z plastikowych worków i pojemników i kładziemy łodygą do góry.
  • Marchewkę i pietruszkę przechowuj bez naci, zanurzone w zimnej wodzie
  • Brokuł i kalafior lubią wilgoć – możesz trzymać je w lodówce w słodkiej wodzie lub plastikowym pojemniku z wentylacją
  • Niektóre warzywa i zioła możemy wyhodować w domu z resztek:

WĘDLINY

  • Kupować mniej
  • Wybierać wędliny w naturalnej osłonce
  • Wybierać kiełbasy suche i podsuszane oraz wędzone – zawierają one mniej wody
  • Jeśli wiesz, że nie zjesz wszystkiego w ciągu dwóch – trzech dni, wybieraj wędliny w kawałku, albo podziel na porcję i zamroź
  • W kwestii przechowywania – polecamy przechowywanie w plastikowych pojemnikach próżniowych, w temperaturze 2-3 C. Unikaj folii spożywczych czy aluminiowych

 

NABIAŁ

  • Żółty ser nie popsuje się tak szybko, jeśli owiniesz go w ściereczkę nasączoną alkoholem np. wódką i umieścisz w plastikowym woreczku
  • Jogurt oraz mleko nie popsują się tak szybko po otwarciu jeśli dodasz do nich szczyptę soli

 

Żeby uniknąć potrzeby wcielania tych rad w życie wystarczy po prostu robić częstsze, ale małe zakupy, zawsze robić listę potrzebnych rzeczy i nie chodzić na zakupy głodnym!

Pamiętajcie również, że nadmiar jedzenia to okazja do zaproszenia przyjaciół lub rodziny na poczęstunek. Nie zmarnujcie jej! 😊

 

Źródło:
polki.pl/
bankizywnosci.pl
businessinsider.com.pl