Zima zbliża się wielkimi krokami i nawet, jeśli przestała już nas zaskakiwać – jak co roku kierowców – często potrafi dać w kość. Niskie temperatury, krótki dzień, mało słońca, mniej ruchu. Jak się przygotować, by doczekać do wiosny z uśmiechem?

 

Dieta rozgrzewająca

Zupa z dyni

Aby nasze ciało lepiej radziło sobie z chłodnymi dniami, a przy okazji pozostawało lekkie i zdrowe, warto wprowadzić dietę rozgrzewającą. Inspiracją jest tutaj pochodząca z Chin tzw. „kuchnia pięciu przemian”, dostosowująca sposób żywienia do pór roku. Według jej zasad, produkty, które spożywamy mogą mieć różny wpływ na nasz organizm – rozgrzewający, ochładzający lub neutralny.

Przede wszystkim warto zmniejszyć ilość przyjmowanych składników wychładzających organizm. Są to cytrusy, surowe warzywa, twaróg, jogurty i produkty zawierające białą mąkę. Oddziaływanie termiczne produktów na nasz organizm zmienia się w trakcie gotowania. Dlatego zimą do obiadu lepiej podać buraczki na ciepło lub duszoną marchewkę z groszkiem zamiast surówek, kompot zamiast lemoniady, oraz oczywiście ciepłą zupę.

Na śniadanie dobrze wybrać kaszę lub owsiankę z dodatkiem gotowanych owoców i prażonych orzechów. Te dodatki wzbogacą naszą dietę w błonnik, witaminy oraz magnez, cynk i selen – mikroelementy, które dodatkowo wzmocnią naszą odporność. Warto również ograniczyć kawę, gdyż może osłabiać krążenie i wychładzać organizm. Zamiast tego do herbaty można dodać korzenne przyprawy i goździki, idealny sposób na zimne wieczory.

 

Przyprawy

Przyprawy

Do starannie wyselekcjonowanych rozgrzewających dań, należy dodać ulubione przyprawy. Polecamy kilka, które idealnie nadają się na tą porę roku – a wśród nich imbir, kurkuma, kolendra, cynamon, pieprz Cayenne, goździki. Mają one nie tylko działanie rozgrzewające, ale również wspomagają naszą odporność i mają właściwości antybakteryjne!

 

Warzywa sezonowe

Dynie

Po świeże warzywa warto sięgać przez cały rok. Wybierajmy szczególnie te sezonowe, w terminach, w których dojrzewają. W pierwsze zimne dni miło jest wrócić do znanych, sezonowych smaków, charakterystycznych tylko dla tej pory roku. Jesienią i zimą najchętniej sięgniemy po dynię, cukinię, bakłażany czy buraki, szpinak, seler, por, marchew, kapustę, jarmuż, fasolę, groch, czosnek czy brokuły. Wśród owoców naszymi faworytami będą jabłka, gruszki i śliwki. Jest to też powrót do ulubionych przepisów. Na naszej liście są powidła z dyni, placek ze śliwką i zupa grzybowa.

 

Przetwory

Kiszona kapusta

W wielu polskich domach jesień to czas przygotowania przetworów. Prawdziwym polskim klasykiem tego sezonu jest kiszenie kapusty. Kiszona kapusta czy biała czy czerwona, podawana jest później jako dodatek do zimowych obiadów w postaci surówek, na ciepło lub zasmażana. Dzięki kiszeniu warzywa i owoce zachowują wartość odżywczą (nawet mało trwałą witaminę C), a dodatkowo zwiększa się w nich zawartość witamin z grupy B.

Życzymy smacznej i zdrowej jesieni!

Więcej porad znajdą Państwo na stronie internetowej www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny dla seniora.

 

Źródło:  www.cafesenior.pl, www.polki.pl