Ciasta na bazie warzyw są źródłem witamin i składników odżywczych, zawierają mniej cukru i tłuszczy, są więc dietetyczne pozostając przy tym niesamowicie kuszące. Jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym, które pozwala odkrywać nowe smaki.  Możliwości nie kończą się na znanym i lubianym cieście marchewkowym! Zapraszamy do wypróbowania przepisów.

 

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni
Autor: Weganon

Sezon na dynię jest w pełni! Dlaczego więc nie wykorzystać jej do zrobienia pysznego ciasta na zimowe wieczory? Będzie świetnie pasować do rozgrzewającej herbaty z imbirem.

Składniki:

  • Dynia
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo masło oraz startą na tarce dynię (2 szklanki), cały czas mieszając. W osobnej misce mieszamy przesianą przesiewaczem mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy szpatułką, Masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.

 

Ciasto czekoladowe z burakiem

Brownie z buraka

Pyszny smak czekolady i zdrowotne właściwości buraka? Czego można chcieć więcej? Idealna przekąska do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g buraków ugotowanych
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady gorzkiej

Za pomocą praski do ziemniaków robimy puree z buraków. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W mikserze mieszamy puree z buraków, jajka oraz olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę.  Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto można posypać cukrem puder, polać lukrem lub przygotować polewę czekoladową. Z 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki 36% oraz 1 łyżeczki miodu. Kremówkę należy podgrzać w rondlu do zagotowania. Następnie zdjąć z palnika, dodać miód oraz czekoladę i odstawić na dwie minuty. Później wymieszać do uzyskania jednolitego, gęstego sosu czekoladowego.

 

Ciasto ze szpinaku

Ciasto ze szpinaku

Pyszny i energetyczny deser po lekkim obiedzie – będzie świetnie pasował do ulubionej ziołowej herbaty.

 

Składniki:

  • 350g świeżego szpinaku baby
  • 3 jajka lub (w wersji wegańskiej) łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 0,5 szklanki oleju z pestek winogron lub kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z połowy cytryny
  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby zgęstniało. Jajka ubij ze słodkim syropem, następnie dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Szpinak zmiksuj lub posiekaj na drobno i dodaj go do masy jajecznej. W osobnym naczyniem połącz przesianą mąkę z proszkiem i sodą, po czym wymieszaj suche składniki z mokrymi. Zieloną masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po ostudzeniu obetnij wierzch ciasta na 2/3 jego wysokości. W miseczce przygotuj krem – wymieszaj gęstą część mleczka kokosowego ze słodem. Przełóż nim dół ciasta, za to jego górną warstwę pokrusz palcami i posyp nią wierzch. Swój zielony wypiek ozdób świeżymi owocami: borówkami, malinami, pestkami granatu.

 

Chlebek z cukinii

Chlebek z cukinii

Alternatywna opcja śniadaniowa, świetnie będzie się komponował z domowymi przetworami lub masłem orzechowym. Mniam!

Składniki:

  • 450g cukinii
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego lub z pestek winogron
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Cukinię zetrzyj na tarce i pozostaw na sicie, aż puści sok. Następnie przesyp ją do miski i wymieszaj z olejem kokosowym. Dodaj do niej słód oraz banany rozgniecione widelcem. W osobnym naczyniu przesiej mąkę razem z sodą i szczyptą soli, po czym wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przelej surowe ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Wierzch chlebka możesz posypać wiórkami kokosowymi lub nasionami. Konsumuj go po kompletnym wystudzeniu.

Smacznego!

Źródła:  www.garneczki.pl, www.elle.pl

Więcej porad znajdą Państwo na stronie internetowej www.maxitel.pl, oferującej telefon stacjonarny dla seniora.